FARMOR ANKAS BLÅBÄRSPAJ
Jag hade några blåbär kvar i frysen sedan fjolårets skörd. Så himla sugen på en riktig god paj á la farmor Anka med frasigt lock och fylld med blåbär, mums Längst ned i detta inlägg har jag samlar länkar till fler Farmor Ankas pajer med olika fyllningar.
Farmor Ankas blåbärspaj
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten
Nyp ihop det kalla smöret med florsocker och vetemjöl. Tillsätt ägget och vatten. Knåda inte utan för ihop smulorna varsamt. Ett tips är att jag brukar lägga den smuliga degen i en plastpåsen som jag sedan försiktigt klämmer ihop till en deg. Låt vila i kylskåp minst en halvtimme. Helst längre.
Fyllning
Blåbär och socker
Till pensling
ägg & rörsocker
Klä en lämplig pajfom med deg. Lägg i bär som du blandat med socker och vaniljsocker. Kavla ut ett lock och täck pajen. Skåra, pensla med ägg och avsluta med ett lager rörsocker.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 180 grader i ca 35 minuter tills pajen är gyllene. Servera med en klick lösvispad grädde.
Vill du har fler tips på Farmor Anka pajer hittar du dem HÄR (äppelpak), HÄR (saffransäpple), HÄR (jordgubbar & rabarber) HÄR (saffranpäron).
1