MAZARINKAKA
Något gott till kaffet eller till fikat i helgen?
Mazariner är så gott men ibland blir det så tidsödande att stå och meka ihop flera små så därför blev det en enda stora mazarinkaka när vi firade mazarinens dag för ett tag sedan. Alltså hur god? Älskar mandelmassa och den frasiga degen och glasyr. Receptet hittade jag hos Lindas bakskola. Nomnom!
Mazarinkaka
Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
Mazarinfyllning
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
2 ägg
Glasyr
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
5 tsk vatten
Sätt ugnen på 180 grader.
Börja med att göra mördegen:Blanda/nyp ihop alla ingredienserna till en deg och låt ligga svalt i en halvtimme i kylen. Jag brukar lägga min i frysen ca 10 minuter.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
Mazarinfyllning: Gör du lättas med en elvisp. Vispa mandelmassa och smör och tillsätt sedan äggen. Vispa till en jämn massa som du fyller pajskalet med. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 45 minuter. Kolla så att den har ”stannat” innan du tar ut den. Låt kakan kallna. formen.
Glasyr: Blanda samman florsocker, vaniljsocker och vatten till glasyren. Den ska inte vara för rinnig utan bredbar. Bred ut på kakan och ställ kallt för att svalna.
1