Rabarberchampagne
Fortfarande finns rabarber kvar i trädgården och i somras testade jag att göra denna rabarberchampagne! Denna svängde jag ihop i augusti men tänker att njuta av den nu i oktober, denna fredag som jag faktisk fyller år. Hela 50. SKÅL!
Rabarberchampagne
1 kg rabarber
3 l vatten
6 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
2 citroner
1/2 dl äppelcidervinäger
Skiva citronerna och tärna upp rabarberstjälkarna. Blanda alla ingredienserna i en stor rostfri bunke/kastrull och ställ inomhus i tre dagar. Täck med handduk och lock.
Rör om minst (gärna fler gånger för att undvika mögel) en gång per dag. Sila och häll upp på väl rengjorda (viktigt! annars kan det börja mögla i förtid) glasflaskor eller petflaskor. Förslut flaskorna och låt stå framme i rumstemperatur i 1-2 dagar till kolsyran börjar komma. OBS! Ställ inte för varmt då kan de mögla i förtid. Förvara dem kallt i kyl eller matkällare i minst en vecka.
Oöppnad är rabarberchampagnen hållbar i ett år, minst! OBS! Ska förvaras kallt, i kylskåp eller i matkällare.
Oöppnad är rabarberchampagnen hållbar i ett år, minst! OBS! Ska förvaras kallt, i kylskåp eller i matkällare.
Så gott!
16
18 Comments
Emelia
Hej! Dum fråga, men är den alkoholfri?
Johanna
Låter fantastiskt gott, måste prova detta i år!
Ang hållbarheten, menas det 1 år i skaffer/rumstemperatur?
Fru Smidsrød
Can you add natriumbensoat (Atamon) before bottling to avoid mold formation? Thank you for great recipe!!
Ann
Yes you can! Thanks! :)
Inga
Hei! Danner det seg alkohol og hvis ja, hvor mye prosent ca?
Ann
Hej!
Knappt något alls!
:)
Annsofie.wennergren
Underbart gott. Har gjort många satser i sommar. Senaste provade jag att peta ner några blad mynta i flaskan. Inte dumt alls. Bor i husvagn, så det blir ”bara ” 3 liter åt gången. Tack snälla för ett så gott recept.
Ann
Tack! Vad kul att du gillar! :)
Sandra
Den blev jättegod! Vi tog fram två flaskor till maten men drack bara en. Efter ca 5h utomhus så exploderade den oöppnade flaskan.
Ann
Hoppsan! Att flaskor exploderar beror på att det är för högt tryck i flaskan. Jag brukar hälla över i PET flaskor. Man kan också lätta på trycket genom att öppna lite och låta trycket pysa ut.
Anna
Jag har gjort denna och det bubblar friskt i flaskan och jag smakade, smakar gott! Men i botten ligger ett litet lager av något. Kan det vara mögel? :(
Ann
Hej Anna!
Härligt att bubblorna smakar bra!
Det kan vara lite från silningen. Inget farligt alls. Mögel lägger i högst upp. :)
Eva
Otroligt god och blev bara bättre och bättre. Men varning! Min blev stark! Inget att köra bil på. Ska pröva samma recept med äpplen nu.
Ann
Men oj Eva! Man borde ha en vinometer för att kolla kanske? ;) Man ska aldrig köra bil när man dricker hemmajästa produkter :)
Anna
Hej!
Jag ser på bilderna att du använder glasflaskor med patentkork. Fungerar det lika bra som pet-flaskor?
Ann
Hej Anna!
Det funkar fint! :)
Elisabeth
Hur ser jag att det börjar komma kolsyra?
Ann
Hej Elisabeth!
Kolsyra är bubblorna som uppstår :)