Soltorkade tomater
Nu sjunger tomatodlingen på sista versen. Har plockat in alla redan men kanske har du växthus där några tomater hänger kvar? Mogna eller inte, plocka av och låt de gröna mogna inomhus och av de röda mogna gör du egna ”soltorkade” tomater. Så lätt att göra och tricket heter ugn.
1 burk soltorkade tomater
1 kg tomater
2 solovitlökar
3 dl olivolja (ska täcka allt i burken)
färsk timjan och oregano
flingsalt & svartpeppar
Börja med att skölja och torka tomaterna och dela i bitar beroende på hur stora de är. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt torka i 125 grader. Torktiden beror helt på hur stora bitarna är men räkna med 3-5 timmar.
Låt de torkade tomaterna kallna och lägg i väl rengjord konservburk. Blanda samman skalad skivad vitlök, olivolja, kryddor, salt och peppar. Häll över tomaterna och förslut locket och förvara i kylen.
Använd de soltorkade tomaterna till denna smarriga kycklingrätt HÄR, eller dessa grymma minipajer med ricotta. HÄR en krämig hemmagjord pasta också en favorit!
Torka nu lite tomater, egenodlade eller köptas funkar också! Alltid trevligt att veta vad man har i maten för något.