Bao buns steamed
Nu ska ni få tips på dessa supergoda steamed bao buns som jag har gjort ett par gånger. Ett väldigt gott alternativ till den klassiska fredagstacon! Det tar sin lilla tid men bröden kan man ånga i förväg så slipper man att allt ska bli ett jätteprojekt.
Bao buns Streetfood från är Vietnam/Kina är ångad fluffiga brön som man fyller med godsaker. Det är som att äta moln! De kallas även för baozi som betyder ångkokta bullar helt enkelt.
Jag har provat två recept, det som inte blev så bra innehöll bikarbonat. Detta nedan blir en riktigt bra och följsam deg att jobba med. Bäst blir bunsen när man rullar degen till bollar och kavla ut lätt och inte när man kavlar ut degen och stansar ut rundlar tycker jag.
Bao buns bröd
½ paket färsk jäst
3 dl rumstempererat mjölk
1 msk socker
½ msk salt
80 g rumstempererat smör
9 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smula ned jästen i en bunke. Rör ner mjölken och rör till allt löst sig. Rör ned socker, salt och smör.
Blanda mjöl och bakpulver i ett litermått och rör ner det i degen.
Kör degen i en hushållsassistent i minst 10 minuter. Täck med plastfolie och låt jäsa i 60-90 minuter.
Tag upp degen på ett bakbord och dela den i 20 bitar. Rulla till jämna bullar platta till med handen och kavla lätt.
Lägg upp på ett bakplåtspapper som du klippt till en ruta ca 15 x 15 cm. Täck och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Ångkoka
Häll ett par centimeter vatten i en kastrull. Om du har en bambukorg, använd den, annars går det också bra i ett durkslag.
Lägg ett bakplåtspapper i botten och ånga några bullar under lock i cirka 10 – 15 minuter.
Låt bullarna svalna lite innan du serverar dem med dina tillbehör.
Nedan kommer två olika varianter man kan fylla med välj båda eller bara en. Naturligtvis kan du köra dem vegetariska med en god halloumi som du smaksätter.
Långdragen fläskkarré och fläskfilé
1 bit fläskkarré
1 fläskfilé
4 schalottenlökar
2 solovitlök
1 chili
1 dl hoisinsås
2 msk sesamolja
1 msk soya (kinesisk)
flingsalt och svartpeppar
Om du använder en lerkruka blötlägg innan, annars går det bra att tillaga i en stor gryta som tål ugnsvärme.
Blanda samman alla ingredienser efter att du skalat och hackat lökarna och skivat upp chilin. Placera köttet i grytan och häll över marinaden och fördela runt omkring. Låt baka i ugnen i ca 100 grader hela dagen. Dra köttet efter ett par timmar och låt det stå kvar i ugn tills servering.
Hoisinfläsk
500 g lättrimmat sidfläsk (utan svål)
½ dl hoisinsås
1 msk sesamolja
1 bit ingefära (4 cm)
½ solovitlök eller 2-3 klyftor
Skiva fläsket och stek på i panna. Riv ingefära och skala och hacka vitlöken. Blanda samman alla övriga ingredienser och när fläsket är stekt häller du över hoisinsåsen och låter puttra lite tills servering.
Tillbehör
picklad morot
picklad gurka
picklad rödlök – Pickla gör du så här: 3 dl vatten 2 dl socker 1 dl ättika (en klassisk 1-2-3 lag) koka upp och häll över grönsakerna i väl rengjord burkar.
salladslök
mixsallad
majs
srirachamajonnäs
srirachasås
jordnötter
chesawnötter
rostade sesamfrön
majonnäs
koriander
Duka fram alla tillbehör och låt familjen göra sina egna varianter.
Gör nu denna till helgen! Lova! I dessa orostider behöver vi laga riktigt god mat och äta tillsammans med dem som bor under samma tak.
Tips på andra goda streetfoodvarianter är Sloppy Joe, Langos med bakat bröd eller här snabbtips med färdig pizzadeg. Eller en riktig god hamburgare helt enkelt.
Följ restriktionerna! Håll avstånd, tvätta händerna och var rädda om varandra ♥