Dumplings bästa receptet!
Här kommer ett recept på dumplings som är en av våra favoriter här hemma. Tar en stund att göra men är värt allt jobb. Sist gjorde jag många och frös in!
Dumplingsdeg
7 dl vetemjöl
3 dl hett vatten
Fyllning
800 gr kycklingfärs
½ tsk sesamolja
½ färsk chili
1 salladslök
1 bit kinakål (spetskål)
1 msk maizena
1 uns socker
salt & svartpeppar
Det som blir över gör jag asiatiska kycklingköttbullar av!
Mandusås
6 msk japansk soya
3 tsk sesamolja
3 msk ättiksprit
6 msk ljus sirap
½ finhackad färsk röd chili
Börja med att göra dumplingsdegen blanda samman mjöl och hett vatten och knåda tills den är smidig. Viktigt är att det är just hett för degen blir så lättarbetad sedan. Lägg i plastpåse och låt vila minst 30 minuter.
Gör kycklingfyllningen. Finhacka kinakål och salladslök. Blanda ihop alla ingredienser.
Tag fram dumpingsdegen och kavla ut tunt. Jag använde mig en form som underlättade arbetet en hel del denna gång! Men det går såklart utmärkt att göra egna dumplingsknyten.
Lägg fyllning på ena halvan och kläm ihop den andra sidan. Lägg på bakplåtspapper så länge.
Gör mandusåsen.
När du tillagar din dumpings så häller du ett par matskedar olja i panna och ställer ner dumlingsen och steker en liten stund ca 1-2 minuter. Sedan häller du på ½-1 dl vatten och sätter på ett lock och låt ångas i ca 5-7 minuter. Om det kokar torrt så tillsätt lite mer vatten. Viktigt att du har en panna som inte det fastnar i! En wokpanna med teflonbeläggning är perfekt. Tag upp en och dela och kolla så att färsen är klar. Servera pronto!
Tidigare hade i december skördade jag de sista av chili och torkade på låg värme i ugnen som jag använder till asiatiska och rätter med sting i.
Jag serverar med ris en wokad grönsaksblandning som jag toppar med majonnäs och rostad lök. Mandusåsen så klart och rostade solroskärnor. Nomnom! Ät sakta med pinnar under andakt! Halleluja!
1