Boeuf bourguignon dekonstruerad
Vad är väl godare än en riktigt mustig god gryta med kött som faller isär. Boeuf bourguignon är ett franskt recept på en mustig, vinkokt köttgryta. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne. Rätten heter egentligen bœuf à la bourguignonne (köttgryta på burgundiskt vis), men även i Frankrike kallas den oftast bœuf bourguignon.
Boeuf bourguignon dekonstruerad
1 bit fransyska ca 1 kg
2 köttbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
vatten att fylla på under koktiden när allt reduceras
4 lagerblad
2½ tsk torkad timjan
1-2 solovitlök
3 dl rödvin
salt & svartpeppar
bacon
champinjoner färska
Tärna upp köttet och bryn i smör. I enskild panna bryn på gullök och solovitlök. Lägg samman lök och kött i en gryta.
Tillsätt vatten, buljongtärningar och tomatpuré. Lägg i lagerblad salt, svartpeppar och tillsätt vinet. Låt koka i ett par timmar, tillsätt vatten då och då.
Stek bacon krispigt, skiva champinjonerna och stek.
Lägg upp på tallrik, montera bacon och champinjoner. Servera med kokt potatis. Så himla gott, en riktigt söndagsmiddag med familjen.
1