TEMA ÄPPLE -Tarte Tatin -Mysmosig
Då startar jag upp mitt utlovade följetong…
TEMA ÄPPLE
Hoppas på att inspirera till lite nya rätter och anrättningar där huvudpersonen är det fantastiska svenska äpplet!
En av mina favoriter att baka nu i höstens äppeltider är Tarte tartin! Familjen älskar denna variant då äpplena nästan kokas till mos under den spröda mördegen.
Receptet är den samme som den HÄR! Men, jag valde att koka ihop denna variant lite mer så att den blev så där mysmosig!
Du behöver
8 st äpplen
2 dl vetemjöl
75 g smör
2 msk kallt vatten
Äppelfyllning
1 msk färskpressad citronsaft
100 g smör
½ dl socker
Jag gjorde så här
Mät upp mjöl och smör och nyp i hop försiktigt. Tillsätt vatten och krama ihop till en deg, detta gör du lättas i en plastpåse.
Låt degen vila minst en halvtimme i kylskåpet.
Sätt på ugnen 225 grader.
Skala och kärna ur äpplena och skiva upp. Lägg dem i citronvatten.
Tag fram en gjutjärnspanna (eftersom min har trähandtag så måste jag skruva bort den eftersom den ska in i ugnen sedan)
Smält smör, citron och socker och låt koka upp. Tillsätt de avrunna äppelbitarna. Låt småkoka tills allt är som grovt äppelmos.
Dra av värmen och låt svalna något.
Tag fram degen och kavla ut till en rundel. Lägg den på äpplena och in i ugnen ca 30 minuter tills degen fått en gyllenbrun färg.
Tag ur ugnen, skär med vass kniv runt kanterna och stjälp upp på fat.
Så gott! Har du några tips på ÄPPLIGA favoritrecept?