Stora goda kanelbullar
Till trefikat blir man såklart sugen på KANELBULLAR!
Så där riktigt stora och mjuka mumsiga.
De godaste bullarna får man om man inte smälter smöret utan går i med det rumstemperade smöret i tärningar i degen.
Stora goda Kanelbullar
Jag gör alltid dubbel sats!
Deg
5 dl mjölk
50 g jäst söta degar
1 krm kardemumma
1 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl
150 gr smör
Fyllning
100 gr smör
0,75 dl strösocker
2 msk kanel
1½ msk vaniljsocker
Pensling/garnityr
1 ägg
pärlsocker
Ljumma mjölken till 37°C (fingerljummet). Smula ned jästen i en degbunke tillsätt mjölken tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och nästan all vetemjöl (spar lite till utbakningen). Tillsätt till sist smöret i tärningar.
Arbeta degen i maskin ca 5 minuter eller för hand 8 minuter tills degen är blank och släpper kanterna på degbunken.
Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Gör under tiden fyllning, blanda samman alla ingredienser till en mjuk röra. Sätt på ugnen 250°C.
Tag upp på mjölat bakbord och knåda lätt sam kavla ut till en avlång kaka på ca 35X60 cm.
Bred ut fyllningen och rulla ihop från långsidan. Dela degen i ca 30 bitar och lägg i pappersformer och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen ca 9-12 minuter till de fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna på galler under bakduk.
Ät direkt och frys in! Nomnom!