
Chokladtårta med bananmousse och chokladmousse
Denna tårta gjordes till 19-åringens firande i januari. Det saftiga chokladanslaget är magiskt god. Denna kommer jag att göra fler gånger.
Chokladtårta med bananmousse och chokladmousse
Chokladtårta (Camilla Hamid)
5,5 dl vetemjöl
4 dl strösocker
3 dl kakao
3 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
2 dl neutral olja (raps-, mat-, eller solrosolja)
3 dl vatten
3 dl mjölk
3 ägg
Vispa ihop olja, vatten, mjölk och ägg.
Blanda de torra ingredienserna. Sedan blandar du det torra med äggblandningen.
Rör försiktigt, vispa inte.
Häll upp i form klädd med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader i ca 40 minuter.
Bananmousse
3 bananer
400 ml vispgrädde
2 äggvitor
4 gelatinplattor
50 g socker
Lägg gelatinbladen i blöt.
Vispa grädden med hälften av sockret.
Vispa äggvitorna hårda och blanda ner sockret som är kvar.
Blanda sedan grädden med äggvitorna.
Skala och mosa bananerna så att de blir till mos.
Krama ur gelatinbladen och lös upp dem tillsamman med en skvätt mjölk i mikron.
Blanda gelatin tillsammans med bananmoset och sedan med grädden. Blanda försiktigt för att behålla luften i moussen.
Ställ i kyl till den ska monteras på tårtan.
Chokladmousse
2½ dl grädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 msk vatten
Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke.
Vispa 1.5 dl av grädden löst och ställ kallt.
Koka upp resten av grädden och slå över den hackade chokladen, rör till en jämn smet.
Koka upp socker och vatten och häll i en jämn stråle över äggulorna under kraftig vispning till ett fint skum.
Blanda i chokladsmeten i äggskummet och vänd sedan i den vispade grädden. Låt stelna i kyl i minst 1 timme.
Montering
Dela chokladanslaget i tre delar. Bred på bananmousse på två av bottnarna. På toppen brer du ut chokladmoussen och skivar upp corny och dekorerar tårtan med.
Chokladanslag (tårtbotten)
Bananmousse
Chokladmosse
Så härligt saftig inuti med ljuvlig smak av banan och choklad.

