Syrensirap
Här kommer ett tips som kommer piffa upp sommarens rätter och bakverk. Ringla denna syrensirap över dina pannkakor. Använd i dina bakverk såsom tårtor, bakelser eller som topping på en dessert. Jag hade själv syrensirapen på yngsta sonens dessert förra året då han tog studenten.
Syrensirap
3 dl syrenblommor
2 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk vaniljsocker
2 krm citronsyra
1 krm natriumbensoat (valfritt)
TIPS! Vill man ha en starkare färg på syrensirapen kan man tillsätta 10 blåbär.
Plocka blommorna och ta bort allt grönt.
Skölj noga i vatten så skräp och eventuellt småkryp försvinner.
Koka ihop socker, vaniljsocker och vatten samt citronsyra i en kastrull. Rör och sjud tills allt socker löst sig och reducerat till en tjock sirap.
Låt svalna.
Vill du ha en extra hållbar sirap tillsätter man 1 krm natriumbensoat.
Blanda syrenblommorna (och eventuellt blåbär) tillsammans med sirapen i en bunke och låt stå och dra i kylen minst ett dygn.
Häll av i en sil och tryck försiktigt genom så mycket sirap som du kan.
Förvara i en glasburk med lock.
Håller några månader i kylen. Tillsätter man natriumbensoat är hållbarheten upp mot ett år.
Dessa godingar gjorde jag till studentens buffé. En blandning av len pannacotta, syrlig rabarberkompott, crunch, kall vaniljglass och så toppad med syrensirap. Så gott! recept kommer!
Kommer absolut att göra den fantastiska smakhöjaren av sommar och använda till sommarens goda stunder.
Gör nu denna sirap till sommarens alla högtider och fester.
1