Nougatpannacotta med jordgubbar & caramel crunch
Denna dessert är något för alla som gillar nougat! Och vem gillar inte nougat?
Nougatpannacotta med färska jordgubbar, som en smekning mot kind, len och god pannacotta med det somrigaste vi har jordgubbar och med det lilla goda extra caramel crunch dvs. karamelliserade nötter.
En perfekt avslutning på någon av midsommarens dagar. Lätt att preppa pannacottan och crunchen dagen innan så är bara monteringen kvar vid servering. sådant gillar jag. Mer tid för umgänge med gästerna.
Nougatpannacotta med jordgubbar & caramel crunch
2 gelatinblad
150 g nougat
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Hacka nougaten i mindre bitar.
Häll grädden i en kastrull, tillsätt nougaten och vaniljsocker och sätt plattan på medelvärme. Rör om då och då, det ska bli riktigt hett men inte koka, vid första bubblan drar du av kastrullen från plattan.
Krama ur vattnet ut gelatinbladen och rör ner i den heta vätskan.
Häll upp nougatpannacottan på portionsformar eller i glas och ställ i kylen i ett par timmar.
En god idé är att preppa dagen innan.
Topping
Karamelliserade nötter
135 g strösocker
50 g sötmandel, skalade
50 g hasselnötter, skalade
30 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg mandlar och nötter på en plåt. Rosta i ugnen 10-12 minuter.
Smält socker med lite vatten i en stekpanna till en karamell.
Blanda i de varma nötterna och smöret.
Blanda tills alla nötter är täckta med karamell.
Häll ut allt på plåt med bakplåtspapper.
Låt svalna helt.
Montering
Vid servering tag ur pannacottan ur kylen. Skiva en jordgubbe nästan helt, behåll en bit så att den håller ihop. Strö över de karamelisserade nötterna. Pudra över florsocker.
På sidan kan man ha mer jordgubbar såklart!
Tips på andra somriga desserter.
ROSTÅRTACHOKLADTÅRTA MED CHOKLADGANACHE & FÄRSKA BÄR
Vaniljpannacotta med äppelkompott och smulpajcrunch
Chokladpannacotta med björnbär, blåbär & blommor
Chokladpannacotta med kolasås & färska bär
1