Åre,  HUSBIL,  RESOR & SEMESTER

Åre

Då har vi lämnat Norge och bestämde oss för att göra ett stopp i Åre, för här har vi aldrig varit så det var på tiden för ett besök tyckte vi. Sagt och gjort vår rutt går från Trondheim via Åre och vidare…

På rull såg vi skogen konung i Norska Meråker.


Åre är mest känd för sina skidbackar, afterski och choklad.

Men Åres historia som turistmål är inte något nytt. Redan på 1100-talet stannade tusentals pilgrimer från hela Europa till i byn under sin vandring till Sankt Olavs grav i Nidaros, nuvarande Trondheim. 
Ser ni? den där Olav fortätter att återkomma och vi verkar gå i hans fotspår utan att vi ens visste om det.

Detta är ju toppen tycker vi!

Åre gamla kyrka

Byggdes i slutet av 1100-talet av bönderna i Åre socken. De placerade sin kyrka nära Åresjön och nära byn Totten. Placeringen av kyrkan kan ha haft ett samband med närheten till asanamnen Frönäset och till Ullån. Pilgrimstrafiken mot Stiklestad och Nidaros (Trondheim) kan också ha haft betydelse för kyrkbygget. Under 1700-talet byggdes kyrkan ut till dubbla längden och med sin nuvarande interiör. Trots all 1700-talsprägel förblir huvudintrycket ändå en medeltida stenkyrka, den enda i Skandinaviens fjällvärld.

Åre Åre

Ser ni? Där går pilgrimsleden S:t Olavs led.

Åre Åre   

Åre bageri

Skriver så här på sin hemsida:

“Åre Bageri med kväll .est 1984

Mitt i den jämtländska fjällvärlden, strax nedanför Åreskutan, ligger Åre Bageri.
Det är inte bara ett bageri utan en trädgård av smaker och godsaker där du kan avnjuta god och hälsosam mat tillverkad av de bästa råvarorna med omsorg och glädje.
Allt från vårt kök, bageri och konditori tillverkar vi här på plats från grunden – mer lokalproducerat kan det inte bli.”

Mysigt och fint både inne och te av det jag hann se. Köpte ett par jättegoda pain au chocolat som vi avnjöt samma eftermiddag på vår camp för natten.

 

Vacker och charmig liten by vill man säga men är faktiskt en tätort.

Åre

Husbilstime rullar vidare efter detta härliga stopp i vackra Åre.  Här finns massor att göra även på vintern! Läs mer om Åre HÄR!

Fortsättning följer…

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *