HUSBIL,  Oxelösund,  RESOR & SEMESTER

Oxelösund

Förutom Norge så hade vi även en Sverige semester denna sommar. Vi styrde kosan mot Oxelösund med vår rullande sommarstuga mot denna kuststad på östkusten.

som de flesta förstår så har fiske och lotsverksamhet har alltid varit viktigt för Oxelösund och det har försörjt många invånare genom generationer.
Det var på andra halvan av 1800-talet som hamnverksamheten började utvecklas mer och ta fart.
1877 blev järnvägen från Bergslagen klar och den har haft en avgörande roll för hamnens utveckling.

Oxelösund

Det som gör Oxelösunds hamn speciell är det geografiska läget med närheten till större städer och motorväg E4, järnvägsspår som går ända ner till kajerna och närheten till öppet hav mot Europa. Dessutom har Oxelösunds hamn ett bra djup som gör hamnen till en av få i Östersjön som kan ta emot riktigt stora fartyg.

Hamnen går att se från från land från bland annat Badhusviken vid gästhamnen, Fiskehamnen/Femöre gästhamn och Gamla Oxelösund. Det finns gott om bänkar om du vill slå dig ner en stund och titta på fartygen som glider in.

Att promenera i Oxelösund är lätt. Det finns stora kartor att navigera utifrån. Att promenera från gästhamnen där vi hade parkerat husbilen tog ca 20 minuter med rastning inklusive av Kebbe.

Mäktigt att kunna se hamnen från många olika håll under denna vistelse.

Det finns många sittplatser att slå sig ner på för en avkopplande stund och blicka ut över hamnen, utloppet till Östersjön.

Oxelösund

Alla ute på vattnet får känna sig välkomna! Klassisk plantering.

Oxelösund centrum Järntorget

I början av 2022 påbörjades rivningen av handelshuset Prisman som stått där sedan 1970. På samma plats ska det byggas ett nytt handelshus men också hyreslägenheter.

Oxelösunds kommun utmärker sig med låg företagsamhet och har den lägsta andelen företagare i landet. 

Järntorget bjöd på trevlig arkitektur i form av konstnären är Leo Janis Brieditis fontän “Vågen” från 1973 står.

Oxelösund Oxelösund

En av huskropparna som omger torget är ritat av arkitekterna Bengt Lindroos och Hans Bergström. Det är samma arkitekter som ritat det välkända Kaknästornet i Stockholm bland annat. Huset invigdes 1961 och var hem åt varuhuset Epa. Idag finns inte Epa kvar men i byggnaden finns det ändå butiker, företag och lägenheter.

Fina planteringar på Järntorget.

Oxelösund Oxelösund

Vart hamnade vi tillslut och övernattade?

Fortsättning följer… 

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *