äta ute,  HUSBIL,  Nyköping,  RESOR & SEMESTER,  Sverige

Nyköping

 

Efter ett dygn i Oxelösund rullade vi iväg på morgonen mot Nyköping. Nyköping är känd för en mängd händelser och som ni alla vet, kommer lite historia snart!
Och till er som inte är intresserade är det bara att TikTok-scrolla och titta på bildbomben istället.

Nyköping Sveriges huvudstad

Det är speciellt eftersom Nyköping är en av Sveriges äldsta städer. Här har människor bott sen forntiden. Såsom kungar har bott, festat och byggt allt från försvarsborgar till ståtliga sommarstugor. 

Namnet Nyköping, “NVCOPIE” nämns på ett mynt från 1230.
Nyköpingshus började byggas och under de perioder kungen vistades på slottet var Nyköping Sveriges huvudstad.

I centrala Nyköping bor ungefär 40 000 personer och i hela kommunen cirka 58 000. 
 
 
Vi parkerade precis vid Nyköpingshus. Här finns också ställplatser på parkeringen lite högre upp med tillgång till allmänna toaletter.

Nyköping

Nyklöpinghus

Här har det hänt spännande saker! 
Ursprunget till borgen var en kastal som uppfördes under andra halvan av 1100-talet. På platsen uppförs i två etapper under andra halvan av 1200-talet en rektangulär borganläggning med två förborgar, som av allt att döma var klar på 1280-talet.

10 december 1317 ägde Nyköpings gästabud rum i den medeltida riddarborgen enligt Erikskrönikan, den julfest som slutade så illa för de båda hertigarna Erik och Valdemar, bröder till kung Birger Magnusson.

20 september 1396 undertecknades på Nyköpingshus Nyköpings recess vilket är en av de viktigaste historiska händelserna under medeltiden i Norden och var en förutsättning för bildandet av Kalmarunionen året efter.

3 mars 1538 stod bröllop mellan Svante Sture d.y. och Märta Eriksdotter Leijonhuvud.

30 oktober 1611 avled Karl IX på slottet.

8 november 1622 föddes Karl X Gustav på slottet.

Nyköping

Runt kring slottet finns vallarna och stora gräsytor att vistas på. Hit söker sig många för att ha picknick, spela kubb, sola och umgås. 

Nyköping

Sörmansleden är lång! Mer informatiom HÄR!

Nyköping är fylld med fantastiska och vackra planteringar. 

Här huserar teater Sörmland med sin verksamhet. Läs mer HÄR! Bl.a. den kända föreställningen “Nyköpings gästabud”.

Nyköpingsån rinner och forsar så vackert genom Nyköping. Lite likt Trosa men mycket vackrare. Trädgårdarna och planteringarna är helt fantastiska! Trädgårdsmästaren i mig gick igång och gillade det hon såg.

Snälla! Jag tycker detta är fantastiskt vackert!

Historianörden i mig hinner inte läsa (läs otålig make) på alla skyltar så knepet är att fotografera dessa och sedan i lugn och ro läsa hemma vid recaping.

Blommande bron

Så vackert de har jobbat med planteringarna här! Million bells, Batat och Penningblad pryder sin plats och är väldigt iögonfallande. 

Nyköping Nyköping

S:t Nicolai kyrka

S:t Nicolai kyrka ligger vid Stora torget och kyrkas äldsta delar är från 1200-talet. Kyrkan brann flera gånger under perioden från slutet av 1500-talet fram till 1719. På sommaren 1719 totalförstördes kyrkan. Efter denna brand påbörjades ett restaureringsarbete som bland annat resulterade i den magnifika altartavlan, den överdådiga predikstolen och den utsmyckade orgelfasaden från den gamla Cahmanorgeln.

Sparbankshuset Östra Storgatan Stadsbron

Denna ståtliga byggnad stod färdig den 1 oktober år 1898. Byggnaden har en välbevarad, tidstypisk och påkostad exteriör. Byggnadsstilen är nygotik med nationalromantiska inslag. Sparbankshuset utsågs år 2001 av Södermanlands Nyheters läsare till Nyköpings vackraste byggnad.

 
Nyköpings hamn

Med restauranger, glassbar, promenadstråk och sitt läge, är hamnen en given plats att besöka i Nyköping. Det var väldigt varmt denna dag och solen gassade på mellan sommarmolnen. Vi stosade (läs gick snabbt) fram och tillbaka längs hamnen. Ett mycket stiligt område.

 

 

Älskar dessa skyltar med humoristiska viktiga budskap

   

Kebbe tog en slurk och badade benen i Nyköpingsån.

Nyköping

På kartan ovan ser man hur Nyköpingsån slingrar sig ormlikt genom vackra staden. Det har ni säkert räknat ut, att här tyckte vi det finaste behållningen av besöket. Och Nyköpingshus såklart.

Tovastuga

Detta beskrivs som en modern folkpark dit människor välkomnas för att äta lokal mat, lyssna på musik både från stora artister och små lokala band. De arrangerar familjedagar och dansbandskvällar. De spelar pop-musik, smal musik och har träningsdagar. Det är en plats för många smaker.

Här finns även Sveriges äldsta parstuga.

Nyköping

Slutligen tog vi en lunch på denna härliga plats innan vi rullade vidare till nästa destination på vårt Sverigesemester.

Maken tog en krispig panerad schnitzel med kaprissmör.

Jag valde två smörrebröd. En med klassisk skagenröra och en med panerad fisk och remoulade. Nomnom!

Tack Nyköping för en härlig dag! Sammanfattningsvis är denna stad en av våra favoriter av alla vi besökt. Speciellt krig ån som ni redan förstått. Kort sagt, vi kommer gärna tillbaka!

Som alltid är det trevligt om man lämnar en liten hälsning till skribenten och fotografen.

Tackar tackar!

Fortsättning följer….

 

Share Button

One Comment

  • Per-Åke Granlund

    Nykøping Min stad Ni har verkligen hittat allt fint som der finns Jag kom til stan 1967 som 13åring och bodde levde och lærte allt om livet der Flyttade till Norge 2000 efter 33 år i min underbara stad Tack før en helt underbar presentation av Nykøping, Sørmland, Sverige

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *