Mariefred Gripsholm,  RESOR & SEMESTER,  Sverige

Mariefred Gripsholms slott

Det blev en dagsutflykt till Mariefred och Gripsholms slott.
Parkerade husbilen på den stora parkeringen och vandrade upp till slottet.

Gripsholm slott

Slottet byggdes på 1500-talet på Gustav Vasas initiativ. Här finns välbevarade rum från den epoken, det mest berömda är Hertig Karls kammare. 

Till sevärdheterna hör Gustav III:s teater, som teaterkungen lät inreda i ett av slottets runda renässanstorn.

Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling – med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid.

I ett moderniserat växthus odlas de blommor som behövs för att pryda slottet. 

I slutet av århundradet byggdes också ett växthus intill slottet. Dagens växthus är en rekonstruktion av det växthus som fanns i slutet av 1800-talet. Slottsholmens planteringar utgör huvudsakligen rester från 1800-talets omfattande parkanläggning.

Parkens historia börjar redan på 1500-talet. Statyn Hebe av Johan Niclas Byström pryder slottsparken. 

Gripsholms slott har vid många tillfällen använts som fängelse. Två av Gustav Vasas söner, kungarna Erik XIV och Johan III, har suttit fängslade där. Den avsatte kungen Gustav IV Adolf tillbringade huvuddelen av sitt sista år i Sverige, 1809, i fångenskap på Gripsholm. Mellan 1597 och 1610 var sammanlagt 35 stats- och krigsfångar på slottet. Bland dem fanns flera av tidens stormän, som Gustav Banér och Klas Bielke.

Inre borggården med slottsbrunnen.

Galten och Suggan är två likartade, men inte identiska, kanoner som sedan den 22 augusti 1623 förvaras på Gripsholms slott där de står uppställda på den yttre borggården. De båda kanonerna har även kallats Rysseulvarna och har dessutom gått under namnen Vargen och Varginnan. 
Coolt tyckte Kebbe.

   

Mariefreds kyrka

Kyrkan ligger vackert belägen i centrala Mariefred, på en höjd invid Mälaren.

Mariefreds kyrka byggdes mellanåren 1621–1624 över ruinerna efter det gamla kartusianklostret. År 2024 firas därmed kyrkans 400 års juileum.
Kyrkan byggdes i sten men brann 1682.
Tack vare bistånd från drottning Hedvig Eleonora kunde kyrkobyggnaden återuppföras och stod klar 1697. Vid detta tillfälle slogs de tre valven i långhuset och exteriören fick det utseende som den fortfarande har. På 1710-talet tillkom på södra sidan en vinkelbyggnad med kunglig läktare. År 1787 fick kyrkan sitt första orgelverk.

Callanderska gården, Schweizeriet kommer få ett eget inlägg.

Mariestads ångbåtsstation

Vid ångbåtsbryggan finns en väntpaviljong, som byggdes år 1888. Byggnaden, som är åttkantig, är byggd i trä och ovanför entrén finns ett tidstypiskt gavelparti i snickarglädje. Den har också varit omklädningshytt för ett numera rivet kallbadhus och har även använts för försäljning av båtbiljetter.

Museijärnvägen Östra Södermanlands Järnväg har anlagt ett spår mellan Mariefreds station och ångbåtsbryggan.

Mariefreds ångbåtsbrygga, med sin väntpaviljong, är numera ett byggnadsminne sedan 1994.

Det var lite (!) om Marefred och Gripsholms slott! Hoppas att ni gillar mina historielektioner ;) 

Resan i sommar Sverige i husbil 2024 fortsätter…

Share Button

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *