LYXIGA SAFFRANSBULLAR
Som traditionen bjuder så är det adventsfika som gäller hemma hos oss varje söndag fram till jul. I söndags förmiddag slängde jag ihop dessa som jag gjorde en egen variant på.
Kallar dem lyxsaffransbullar eftersom jag hade i marsipan istället för mandelmassa.
De blir otroligt goda när smör och marsipan smälter samman och bara blir så där nomnom…
Recept på Lyxiga saffransbullar
Till ca 50 st behöver du:
50 g jäst
100 g smör från
5 dl mjölk
250 g Kesellakvarg
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning
200 gr smör
450 gr marsipan
lite vaniljsocker
Smält smör, häll i mjölken och ljumma på tills blandningen är fingervarmt.
Smula jästen i en bunke tillsätt lite av smör/mjölkblandningen tills jästen löser sig.
Tillsätt sedan resterande smör/mjölk, socker, salt, saffran (som du med fördel har mortlart upp tillsammans med en sockerbit innan), och nästan all mjöl.
Kör degen med fördel i maskin tills den släpper från kanterna och är blank. Låt jäsa långt bort från drag under en kökshandduk i ca 40 minuter.
Arbeta degen lätt på mjölat bakbord, kavla ut, bred på smör/marsipanfyllningen över hela degen. Rulla ihop och skär lagom stora bitar.
Låt jäsa i bakform (utan kan det bli kladdigt av smör som smälter) i ca 35 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strössla till sist på pärlsocker.
Skjuts in i ugnen i ca 6-7 minuter.
Har redan nu ännu en god fyllning i huvudet som måste testas vid nästa baktillfälle!