RATATOUILLE
Favoritfilm för alla matkreatörer och matälskare när det gäller ”tecknat” alla kategorier måste vara RATATOUILLE!
Ok. man måste digga djur också ;)
Eller? Har ni sett den?
Den är ju en helt charmant film som verkligen förklarar på enklaste sätt vad gastronomi är! Kombinera smaker!
Till min födelsedag för en vecka sedan så satte jag ihop denna middag
Sesampanerad Kycklingbröst
Ugnsbakade potatisklyftor
Gräddsås
och RATATOUILLE! Och helt klart skulle utformningen se ut som den i filmen.
Dagens huvudpersoner. Finns det något vackrare än ett fat av färska grönsaker?
Ratatouille
Aubergine
Squash
Röd paprika
Gul paprika
1 gul lök
1 solo vitlök
Krossade tomater örter
Kryddor
Färsk timjan
Antalet grönsaker beror på hur stor form man har och hur stora grönsakerna är! Jag skivade upp för mycket, men hellre det än att det inte räcker! Till en stor ugnsform tog jag två av aubergine och squash. tre-fyra av de olika paprikasorterna.
Börja med att skölja av och torka alla grönsaker. Använd en mandolin när du skivar, det går snabbt och du får tunna perfekta skivor. Akta fingertopparna bara!
Jag brukar lägga aubergineskivorna på fat och hälla över lite citronsaft så mörknar de inte så fort.
Häll sedan i två förpackningar tomatkross med örter i en ugnsfast form, hacka lök, skiva vitlök och fördela ovanpå.
Lägg sedan grönsaksskivorna enligt följande, Aubergine, röd paprika, squash och gul paprika. Fortsätta att lägg tätt tätt tills hela formen är fylld.
Krydda med dina egna favoriter, jag använder mig av Brissund från Krusmyntagården som innehåller salt, lök, paprika, svartpeppar, vitlök, ostpulver, citronsyra och gurkmeja. Avsluta med ett par kvistar timjan!
En otroligt vacker rätt! Denna är perfekt att servera om man vill äta bara vegetariskt! Eller som jag gjorde serverade den som tillbehör till kyckling.
För att inte bränna grönsakerna täcker man med en bit utklippt smörgås/bakplåtspapper. Detta gör man så att grönsakerna blir ångkokta försiktigt.
Skjuts in i ugnen på 175° i ca 45-50 minuter.
Jag serverade med sesam panerad kycklingbröst som är jättelätt och görs så här…
Dela kycklingbröst i ca tre delar, krydda med S & P, doppa i uppvispat ägg och sedan rullar man bitarna i sesamfrö. Lägg i smord långpanna och låt gå i ugnen de sista som Ratatouille går. När Ratatouille är klar kan man höja temperaturen och använda sig av grillfunktionen så får kycklingen en vacker färg.
Vill man serverar man en gräddsås till eller så använder man bara den goda tomatsåsen som grönsakerna vilar på. Men kombon är supergod tillsammans med klyftpotatisen.
Nomnom! En av de vackraste rätter jag gjort tror jag! Och fantastiskt god! Ta er tid att göra denna rätt nu i helgen! Om det blir ratatoille över kan man mixa den och använda som en salsa. Suuuupergod är den med med en massa fylliga smaker och rejält med kropp! Frys in och använd till tacos!
Hoppas ni får en fin fredag! DET ska jag ha!